Nieuw Amsterdam gebouw  ›  Herontwikkeling nieuwAmsterdam en plein Hoekenrode van start

Herontwikkeling nieuwAmsterdam en plein Hoekenrode van start

21 Jun 2011 -

Op 22 juni starten ING Real Estate Investment Management Nederland en Stadsdeel Zuidoost met de herontwikkeling van gebouw nieuwAmsterdam en plein Hoekenrode te Amsterdam Zuidoost. Hans Copier, country manager ING Real Estate Investment Management Nederland en Emile Jaensch, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Stadsdeel Zuidoost geven hiervoor het startsein.

nieuwAmsterdam
ING Real Estate Investment Management Nederland (ING REIM NL) is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van gebouw nieuwAmsterdam; een belegging van het ING Dutch Office Fund. Het gebouw stamt uit 1984 en zal de komende jaren volledig worden herontwikkeld, waarbij het gebouw tot op de betonstructuur zal worden gestript en opnieuw wordt opgebouwd. Architect Branimir Medic van de Architekten Cie. is verantwoordelijk voor het ontwerp van nieuwAmsterdam. De herontwikkeling richt zich op een drietal speerpunten: transparantie, multifunctionaliteit en duurzaamheid.

Om het gebouw transparanter te maken wordt het glasoppervlak in de gevel aanzienlijk vergroot en het huidige spiegelglas vervangen door transparant zonwerend HR++ glas. Ook worden de plinten van het gebouw opengebroken en uitgebreid met een zeven meter hoge glazen serre met colonnade. Daarnaast wordt het bouwwerk in de onderdoorgang naar winkelcentrum Amsterdamse Poort gesloopt waardoor een vrij doorzicht naar het winkelcentrum ontstaat.

Tijdens de herontwikkeling is ook oog voor multifunctionaliteit. Het huidige kantoorgebouw wordt omgevormd naar een multifunctioneel gebouw met ca. 29.000 m² kantoren, 8.400 m² hotel, 1.700 m² stedelijke voorzieningen en 1.500 m² horeca. Samen met de vele voorzieningen in de buurt maken deze functies de locatie dynamisch en multifunctioneel.

Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het gebouw krijgt straks energielabel A. Dit komt onder meer door een aansluiting op stadsverwarming en -koeling, nieuwe TL5 verlichting met daglichtregeling en bewegingsdetectie, nieuwe zuinige (klimaat)installaties en nieuwe elektrische installaties. Daarnaast komt het pand in aanmerking voor een BREEAM ‘very-good’ certificaat.

Plein Hoekenrode
Stadsdeel Zuidoost is verantwoordelijk voor de herinrichting van de openbare ruimte van plein Hoekenrode. Het plein wordt het nieuwe stadshart van Amsterdam Zuidoost dat de ArenA Boulevard en winkelcentrum Amsterdamse Poort met elkaar verbindt. Vanuit die ambitie is het voor het stadsdeel belangrijk dat de herontwikkeling van nieuwAmsterdam voorziet in een multifunctioneel programma waarbij nieuwe functies aan het gebouw worden toegevoegd. Door de vestiging van restaurants, cafés, terrassen, evenementen en een hotel wordt het een aantrekkelijk plein voor bezoekers om langer te verblijven. Het nieuwe plein sluit straks aan op de nieuw te realiseren plint van nieuwAmsterdam, waarin de horeca en stedelijke voorzieningen gehuisvest zullen worden. Op het plein zelf is ruimte voor terrassen en evenementen.

Het stadsdeel zal starten met de herontwikkeling van het plein zodra ING REIM NL de eerste delen van de nieuwe plint gereed heeft. Naar verwachting zal dit in de nazomer van 2012 zijn. Daarbij wordt de gehele inrichting van het plein vernieuwd: de bestrating, de banken, de plantenbakken en de verlichting. De nieuwe inrichting van Karres en Brands Landschapsarchitecten zal tevens aansluiten op de eerder vernieuwde inrichting van de ArenA Boulevard en de Amsterdamse Poort.

Betrokkenen
BBN voert in opdracht van ING REIM NL het projectmanagement uit. Adviseurs van ING REIM NL tijdens de herontwikkeling zijn ABT, IBS Consultants, Mobius Consult en Royal Haskoning. De eerste fase van de herontwikkeling wordt uitgevoerd door aannemers de Nijs (bouwkundig), Van Galen (W-installaties) en Burgers Ergon (E-installaties).

DTZ Zadelhoff en Jones Lang LaSalle zijn collegiaal verantwoordelijk voor de verhuur van de kantoorruimte. Bricks & Brains adviseert ING REIM NL bij de realisatie van het hotel. Bramkruit.nl is betrokken bij de invulling van de horeca units. Gigharbor en SenS Real Estate adviseren ING REIM NL bij het concept management en de marketing.